PRESS ROOM
The 10th International Vatel Convention: Directors from 35 Schools met in the  new Vatel Bordeaux facilities

The 10th International Vatel Convention: Directors from 35 Schools met in the new Vatel Bordeaux facilities
11/05/2016

For the 1st Worldwide Business School Group in Hospitality & Tourism Management,  2016 is a highly symbolic year:  35 Schools, 35 years of experience and a 10th International Vatel Convention that took place from May 5th through May 8th in the new Vatel Bordeaux facilities, the Group’s first franchised School.

School Directors, members of the Corporate department and alumni Ambassadors came from all over the world to define key focal areas for the upcoming years.

 

Welcome to the new hotel for the Vatel brand, in France

Stephan Delaux, the Bordeaux Deputy Mayor in charge of tourism and Anne-Marie Cazalat, the Deputy Mayor for the Chartrons district, present for the grand opening of this 10th International Convention, welcomed Alain Sebban, the President and Founder of Vatel Group and Regis Glorieux, the Vatel Bordeaux Director.

Participants came from the Americas, Africa, Asia and Europe to attend this 10th Convention in the new Vatel Bordeaux facilities, consisting of:

  • A four-star hotel located right in the heart of the city;
  • bistrot featuring fresh products and promoting local artists; 
  • brasserie where wines and dishes from all over the world are served;
  • Reception rooms and classrooms which all enjoy the very latest technological developments.

These are the structures where the 500 students on the Campus prepare themselves to become operation managers and senior executives in the international hospitality industry, with a mixture of theoretical courses and practical applications.

 

A Group with a wealth of differences, cultures and experiences

These four days of intercultural exchanges between men and women who, for the past 35 years, have been building the Vatel Group, included reflections on the educational programs, external speakers on quality measurement tools, e-learning tips, workshops and debates.

Present throughout the entire event, Vatel School Directors for Schools soon to be opened in Abidjan, Andorra, Dakar, Kuala Lumpur, London and Montenegro, were warmly welcomed by their peers and invited to take part in the various think-tanks.

In 2017, Vatel Mauritius students will taking over these responsibilities they will be hosting participants in the 11th International Vatel Convention, to be held on their Campus.


Download the press release
 
Ouverture de l’Hôtel et des Restaurants Vatel à Bordeaux

Ouverture de l’Hôtel et des Restaurants Vatel à Bordeaux
21/04/2016

Les deux restaurants, le bar lounge, l’espace réception et les 12 chambres de l’Hôtel Vatel de Bordeaux ont ouverts le jeudi 21 Avril 2016

***

En plein cœur du quartier historique des Chartrons, les deux associés François de Laurens Castelet et Régis Glorieux, propriétaires de la société STI (Société de Tourisme Internationale), ont décidé d’implanter la franchise du groupe Vatel à Bordeaux. Celle-ci intègre, sous la même structure, un Hôtel, des restaurants, et des espaces dédiés à l’évènementiel, séminaires et réceptions privés, le tout regroupé sous la société SHG (Société Hôtelière de la Garonne), filiale de la société STI.

Lhôtel propose trois catégories de chambres : Standards (4), Supérieures (7), et une Suite. Les chambres de standing 4 ****sont une invitation au voyage, chacune portant le nom d’une ville du monde où est implantée une école Vatel (Buenos Aires, Antananarivo, Mexico, Marrakech, Tunis, Asunción, Dakar, Salta, Maurice, San Diego).

Un espace de réception au 5 ème et dernier étage avec terrasse offrant une vue sur la Garonne. La capacité d’accueil est d’une centaine de personnes pour l’organisation de banquets, séminaires et réception privées.

Le Bistrot. Dans une ambiance décontractée et une décoration « contemporaine », chaque midi, notre chef propose un menu du jour à base de produits frais. A partir de 18h, pour l’Afterwork, le Bistrot propose une variété de « gaufres salées » et « d’ardoises » accompagnées d’un verre de vin d’ici ou d’ailleurs. Les murs du Bistrot permettent à une sélection d’artistes locaux (peintres, photographes) de venir exposer gratuitement leurs œuvres.

La Brasserie, à la décoration plus chaleureuse voire luxueuse est ouverte le soir. Notre chef, Aurélien Bouygues, y propose une carte aux subtils clins d’œil à la gastronomie Internationale, accompagnée d’une sélection de vins du monde faite par notre sommelier Gaetan Gladieux.

Ouverture possible le midi pour des repas d’affaires ou à l’occasion de réceptions privées, le tout sur réservation.

Le bar, plus intimiste donne sur un patio intérieur aménagé en terrasse végétalisée. Il offre la possibilité de venir déguster un bon vin autour d’une assiette de produits régionaux.

L’ensemble de la structure (Ecole, Hôtel et Restaurants) vise l’obtention des Labels Tourisme et Handicap et Ecolabel.


Download the press release